11 Май - Ден на Светите братя Кирил и Методий - Ден на библиотекаря!

11.05.2023 12:57

11 Май - Ден на Светите братя Кирил и Методий - Ден на библиотекаря!

 

 От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да служат на Мисията за опазване и пренасяне на знанието във вечността, личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството.

Най-ценното в една библиотека винаги са били книгите и нейните библиотекари.

Библиотека без Библиотекар би представлявала един голям склад на книги, помещение без душа, може би и без Светлина.

Ролята на библиотекаря винаги е била да запази натрупаното наследство на цивилизацията за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност, да търси най-пряката и необходима връзка между миналото и днешните предизвикателства на времето.

На този ден, заедно с ученици от 4 “ а “ на 52 ОУ “ Цанко Церковски “ , посетихме  Столична Библиотека. Библиотеката е една от най- големите в град София. Разполага със съвременен, цветен детски отдел. Там младите читатели не само могат да заемат книжка, но и да се срещнат на живо с любим автор в многобройните читални или да изгледат филм по сценарий от любим роман. Нашите ученици също се възползваха от множеството възможности, които им предостави библиотеката. След като любезните домакини им направиха едногодишни карти за библиотеката ( по проектен модул “Библиотеките като образователна среда “), част от учениците си заеха книжки за вкъщи, а други се втурнаха в приключението, което им предлага съвременната библиотека. А там изкушенията за едно дете са много от говорещи роботи, през 3 - D химикалки, магнитни конструктори до 3 - D принтер и “ VR“ очила.

Учениците от 4 “ а “ с помощта на инструктор, сами си изработиха “пръстен на силата” на 3-D принтера.

Накрая на нашето интересно посещение имахме удоволствието да присъстваме на празника,  посветен на професията библиотекар. Там за наша голяма изненада бяхме наградени с престижното отличие “ Библиотекар за един ден “, също така получихме много нови книжки за нашата скромна училищна библиотека. За всичко това от сърце благодарим.